Vinka Matijević

vbubic

Vinka Matijević (1986, Split, Hrvatska) 2010. godine obranila je diplomski rad pod naslovom Kasnoantičke svjetiljke s ranokršćanskim prikazima iz Arheološkog muzeja u Splitu i stekla titulu magistrice arheologije na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine zaposlena je kao znanstveni novak na projektu prof. dr. sc. M. Sanader Rimski vojni logori u Hrvatskoj (130-0000000-0777) na Katedri za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju. U lipnju 2016. god. doktorirala je s temom Tipologija i topografija kasnoantičkih grobova u arheološkom krajoliku srednje Dalmacije pod mentorstvom dr. sc. Mirjane Sanader, red. prof. Njen glavni istraživački interes usmjeren je na razdoblje kasne antike na istočnom Jadranu. Do sada je sudjelovala na nekoliko međunarodnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od 2014. do 2018. god. bila je suradnica na projektu prof. dr. sc. M. Sanader Between the Danube and the Mediterranean. Exploring the role of Roman military in the mobility of people and goods in Croatia during the Roman Era kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ-IP-2013-11-6505).

Od 2016. do 2017. god. bila je suradnica na projektu Hrvatske zaklade za znanost Pojmovnik antičke arheologije – stručna terminologija iz arheologije antičkoga razdoblja – POANTA (Struna-2016-05-05) voditelja doc. dr. sc. D. Tončinića.

Od 2016. do 2017. god. bila je suradnica na bilateralnom znanstveno-istraživačkom projektu Spomenici VII legije u Dalmaciji i Meziji kojeg su vodili doc. dr. sc. D. Tončinić (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu) i dr. sc. M. Korač (Arheološki institut u Beogradu), a financirali Ministarstvo, znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Od listopada 2018. god. suradnica je na četverogodišnjem znanstveno-istraživačkom projektu prof. dr. sc. M. Sanader Understanding Roman Borders: the Case of the Eastern Adriatic kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ-IP-2018-01-4934).

Godine 2018. sudjelovala je u provedbi aktivnosti Jump into the past with Tilurianus Crectus, Dinosaurs or saucers? Dig with archaeologists, ArchaeoLab i Archaeologists on the big screen and beyond Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje su dio projekta popularizacije znanosti Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night, koordiniranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru European Researcher’s Night (Marie Skłodowska-Curie Actions) 2018-2019.

Godine 2018. sudjelovala je u provedbi aktivnosti Rimski vojnici u Tiluriju i Arheologija u virtualnom svijetu u okviru projekta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 365 zašto, 365 zato – društvene i humanističke znanosti u svakodnevnom životu, financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH kroz program Popularizacija znanosti u 2018. godini.

Od 2010. god. sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju arheologije te kao član arheološke ekipe svake godine sudjeluje u terenskoj nastavi u sklopu arheološkog iskopavanja legijskog logora Tilurij na Gardunu. Mentorirala je nekoliko diplomskih radova i dva studentska projekta koje je sufinancirao Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Revizija dokumentacije i arheoloških ostataka kasnoantičkog objekta u Ostrvici kraj Gata, 2017. i Terenski pregled odabranih položaja u Općini Marčana u Istri (TepreMar), 2018.)

 

CROSBI

>