Vinka Matijević

vbubic

Vinka Matijević (1986, Split, Hrvatska) stekla je titulu magistrice struke na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2010. godine. Iste godine zaposlila se kao znanstveni novak na projektu “Rimski vojni logori u Hrvatskoj” (130-0000000-0777) na Katedri za rimsku provincijalnu, kasnoantičku i ranokršćansku arheologiju na istom Odsjeku. Od 2010. god. sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju arheologije te kao član arheološke ekipe svake godine sudjeluje u terenskoj nastavi u sklopu arheološkog iskopavanja legijskog logora Tilurij na Gardunu i ranokršćanskog nalazišta Velić. Mentorirala je nekoliko diplomskih radova i  studentskih projekata koje je sufinancirao Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2014. do 2018. god. bila je suradnica na projektu “Between the Danube and the Mediterranean. Exploring the role of Roman military in the mobility of people and goods in Croatia during the Roman Era” (voditeljica: dr. sc. M. Sanader, red. prof., izvor financiranja: HRZZ).

God. 2016. obranila je doktorski rad pod naslovom “Tipologija i topografija kasnoantičkih grobova u arheološkom krajoliku srednje Dalmacije” i stekla titulu doktorice znanosti na Sveučilištu u Zagrebu (mentorica: dr. sc. M. Sanader, red. prof.).

Od 2018. do 2022. god. bila je suradnica je na projektu “Understanding Roman Borders. The Case of the Eastern Adriatic” (voditelj: dr. sc. D. Tončinić, izv. prof., izvor financiranja: HRZZ).

Od 2023. god. suradnica je na projektu “Between war and peace. The transformation of the cultural landscape between the Krka and Cetina rivers from Protohistory to Late Antiquity” (voditelj: dr. sc. D. Tončinić, izv. prof., izvor financiranja: HRZZ).

Njen glavni istraživački interes usmjeren je na razdoblje kasne antike na istočnom Jadranu, a osobito na nekropole, grobove i tipove ukopa. Do sada je sudjelovala na više uglednih međunarodnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu s temama vezanima za kasnu antiku.

Godine 2018. sudjelovala je u provedbi aktivnosti Jump into the past with Tilurianus Crectus, Dinosaurs or saucers? Dig with archaeologists, ArchaeoLab i Archaeologists on the big screen and beyond Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje su dio projekta popularizacije znanosti Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night, koordiniranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru European Researcher’s Night (Marie Skłodowska-Curie Actions) 2018-2019.

Godine 2018. sudjelovala je u provedbi aktivnosti Rimski vojnici u Tiluriju i Arheologija u virtualnom svijetu u okviru projekta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 365 zašto, 365 zato – društvene i humanističke znanosti u svakodnevnom životu, financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH kroz program Popularizacija znanosti u 2018. godini.

CRORIS

ORCID

RESEARCHGATE

ACADEMIA.EDU

>