Triljski kraj = arheološki raj!

„Triljski kraj = arheološki raj! Upoznajmo arheološku baštinu svoga kraja“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske – Program popularizacije znanosti u 2017. godini

Voditeljica programa: dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet

Suradnice: dr. sc. Iva Kaić, dr. sc. Vinka Matijević, mag. archaeol. Mirna Vukov (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Suorganizator: MUZEJ TRILJSKOG KRAJA  (kustosica Mara Radan)

 

Od 1997. god. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Mirjane Sanader, red. prof., na arheološkom nalazištu rimskog legijskog logora Tilurij vrši sustavna istraživanjima. Nalazište se nalazi na prostoru današnjeg sela Gardun smještenog poviše grada Trilja. Taj je arheološki lokalitet od 1980. god. upisan u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu pod rednim brojem 959. Tijekom dvadeset godina arheoloških istraživanja, koja se vrše od 1997. godine, na svjetlo dana došli su brojni vrlo važni spomenici: upečatljive vojne građevine i izvanredno velik broj pokretnih spomenika. Ta su istraživanja iznjedrila više monografija i brojne znanstvene radove kao i magistarske radove i doktorske disertacije. Zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima i objavama, legijski logor Tilurij zauzeo je važno mjesto u svjetskoj arheološkoj topografiji rimskih legijskih logora. U smislu arheološke baštine, grad Trilj je najpoznatiji upravo po rimskom legijskom logoru Tiluriju.

Osim znanstvene prepoznatljivosti istraživanja legijskog logora Tilurija, istraživači su sustavno radili i na popularizaciji rezultata istraživanja u želji da s njima bude upoznati ne samo znanstvenici u Hrvatskoj i inozemstvu,  već i široka javnost, s posebnim naglaskom na lokalnu zajednicu. Naime, od presudne je važnosti za budućnost arheoloških istraživanja, ali i za održavanje arheološkog lokaliteta, da lokalna zajednica bude upoznata sa značajem arheološkog lokaliteta Tilurija. Kroz sustavnu popularizaciju arheoloških istraživanja, prvenstveno usmjerenu na mlade (osnovnoškolsku populaciju triljskog kraja), ovaj program osmislio je radionice kojima se planira na jednostavan i zanimljiv način mladima triljskog kraja približiti njihova arheološka baština.

Opis programa

U sklopu kulturno-sportske manifestacije Dani svetog Mihovila (16.-29. rujna 2017.) održane su tri radionice o rimskom legijskom logoru Tiluriju i o trenutačnim znanstvenim spoznajama proizašlim iz znanstvenih i arheoloških istraživanja.

Radionice su održane u Osnovnoj školi Trilj, te u područnim školama  Čaporice, Ugljane, Jabuka i Vedrine.

Prva radionica nazvana “Hrabri žabac Tilurijanus Krektus vodi vas u rimski logor Tilurij”, osmišljena je kako bi se djeca upoznala sa životom rimskih vojnika u legijskom logoru Tiluriju. Rimski vojnici – legionari djeci su predstavljeni kroz crtani lik Tilurijana Krekta, žapca-legionara. Naime, Tilurijan Krekto (Tilurianus Crectus) je zamišljen kao crtani lik koji u sebi spaja dva prepoznatljiva simbola grada Trilja – žabe, koje su poznati triljski gastronomski specijalitet, te rimskog vojnika, koji simbolizira rimski legijski logor Tilurij kod Trilja. Simpatičan crtani lik osmišljen je kao dio vizualnog identiteta arheološkog lokaliteta Tilurij, kroz koji se na neposredan i jednostavan način žele spojiti triljska arheološka i tradicijska baština na način koji je prikladan za djecu i mlade. Tilurijanus Krektus će omogućiti popularnu i djeci prikladnu interpretaciju jednog arheološkog nalazišta. U sklopu radionice planirana je nagradna igra u sklopu koje su djeca osvojila majice s otisnutom slikom žapca-legionara.

Druga radionica nazvana je „Arheološka baština pod mikroskopom“. Na njoj smo djeci prikazali sitni arheološki materijal koji je pronađen na arheološkim iskopavanjima legijskog logora Tilurija. Od nekad čitavih posuda od stakla i keramike sad su nam preostali samo razlomljeni komadići. Ti se komadići moraju spojiti i slijepiti da bismo dobili posudu kakva je nekad bila. Da bismo to točno napravili pogledat ćemo ih kroz mikroskop. Djeca su na radionici proučavala  ulomke keramike uz pomoć digitalnog USB mikroskopa Dino-Lite te su zatim iz glinamola oblikovala keramičke posude.

Treća radionica nazvana je „Što je nosio rimski vojnik?“, a na njoj su djeci prikazani dijelovi rimske vojne opreme. U sklopu radionice djeca su igrala edukativne igre.

U Muzeju Triljskog kraja dr. sc. Vinka Matijević održala je znanstveno-popularno predavanje pod naslovom „Pogrebni običaji u rimskom svijetu“.

Cilj programa

Cilj programa jest popularizacija znanstvenih istraživanja legijskog logora Tilurija među lokalnom zajednicom, a posebno omladinom Triljskog kraja, koju će istraživači nastojati upoznati sa najvažnijim spoznajama o rimskoj vojsci u logoru Tiluriju. Pritom će naglasak biti ne samo na znanstvenim spoznajama, već i na mogućnostima koje lokalitet Tilurij pruža u vidu kulturnog turizma, čime se može osnažiti ekonomski aspekt lokalne zajednice, te omogućiti mladima da buduće izvore zapošljavanja potraže u iskoristivosti Tilurija u turističke svrhe.

>