Featured post

OBAVIJEST ZA STUDENTE O KOLEGIJU TERENSKA NASTAVA

S obzirom da su započele prijave na terene u sklopu kolegija Terenska nastava, ovdje se nalazi nekoliko važnih i korisnih naputaka:

1. Studenti koji su upisali kolegij Terenska nastava u ISVU sustav imaju pravo prednosti prilikom prijave na terene koje organizira Odsjek za arheologiju

2. Student se ne može prijaviti na dva terena koje vodi Odsjek za arheologiju jer time zauzima mjesto onima koji trebaju odraditi terensku nastavu

3. Uvjet za dobivanje potpisa iz kolegija Terenska nastava je ispunjen i od strane voditelja terenske nastave potpisan formular koji se nalazi na Omegi – pod Terenska nastava (lozinka: teren). Voditelj terenske nastave za svakog studenta također ispunjava posebno propisani formular.

Voditelj terenske nastave oba ispunjena i potpisana formulara predaje koordinatorici terenske nastave. Nakon što je utvrđeno da je student izvršio svoje obaveze prema kolegiju studentu se evidentira prolaz u nastavničkom portalu.

4. Terensku nastavu obavezno je odraditi na terenima koje vodi Odsjek za arheologiju. Ako iz bilo kojih razloga to niste u mogućnosti obavezno se trebate javiti koordinatorici za terensku nastavu radi evidencije (osobno ili mejlom). U takvim slučajevima, također ste dužni ispuniti navedene formulare.

5. Obavijesti o nadolazećim terenima i prijavama pratite na oglasnoj ploči, web stranici Odsjeka te na Omegi pod kolegijem Terenska nastava (lozinka: teren)

Prije odlaska na teren studenti su obavezni ispuniti Obrasce 1 i 2 koji se nalaze u tajništvu Odsjeka za arheologiju (na stoliću pored vrata tajništva, Fond 19) ili u Centru za razvoj karijere u A016 (glavna zgrada, između D5 i D6). Upute o ispunjavanju obrazaca nalaze se na Omegi – kolegij: Terenska nastava (lozinka: teren)
Po ispunjavanju oba obrasca, trebate ih dostaviti u Centar za razvoj karijere kolegici Mariji Gudan.
U slučaju da kolegica nije u tom trenutku u uredu, obrasce možete gurnuti ispod vrata Centra.

koordinatorica terenske nastave
dr. sc. Ina Miloglav, izv. prof.
imiloglav@ffzg.hr

Fragmenti – poziv za autore

Uredništvo časopisa Fragmenti poziva sve zainteresirane studente i studentice na slanje radova za objavu u novom broju časopisa. Tema ovog broja rezultati su studentskih projekata s područja arheologije: terenski pregledi, arheološka istraživanja, eksperimentalna arheologija te simpoziji i radionice. Molimo autore da do 1. kolovoza 2022. prijave svoje radove na arheo.fragmenti@gmail.com, a gotove radove pošalju do 15. rujna 2022. godine. Više informacija o časopisu, kao i upute za autore možete pronaći na www.fragmentiffzg.wordpress.com.

Fragmenti
Časopis studenata Odsjeka za arheologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

JAVNA OBRANA DOKTORSKOG RADA JOSIPA PARATA

Javna obrana doktorskoga rada Josipa Parata održat će se u četvrtak, 26. svibnja 2022. s početkom u 13.00 sati u prostoriji A-018.

Naslov rada: Rimska obitelj na grobnim natpisima iz Donje Panonije tijekom principata

Mentor: Izv. prof. dr. sc. Dino Demicheli

Povjerenstvo za obranu rada:

  1. prof. dr. sc. Marina Milićević Bradač, predsjednica povjerenstva
  2. izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević (Sveučilište u Splitu, Filozofski fakultet), član povjerenstva
  3. izv. prof. dr. sc. Dino Demicheli, član povjerenstva

Terenska nastava na lokalitetu Tilurium (Gardun kod Trilja) i na “delmatskom” limesu

Pozivamo studente da se prijave na arheološka istraživanja rimskog legijskog logora Tilurija (Gardun kod Trilja) i delmatskog limesa, koja se provode na Katedri za rimsku provincijalnu, kasnoantičku i ranokršćansku arheologiju:
1. grupa – od 20.6. do 2.7.2022.
2. grupa – od 4.7.2022. do 16.7.2022.
Molimo zainteresirane studente da se prijave poslijedoktorandici Mirni Cvetko na e-mail: mvukov@ffzg.hr, te da prilikom prijave obavezno navedu koju grupu žele.

Stručni izlet VINKOVCI – VUČEDOL – VUKOVAR

Odsjek za arheologiju organizira za studente i ostale zainteresirane:

JEDNODNEVNI STRUČNI IZLET I POSJET MUZEJIMA

u petak 3.6.2022.g.

VINKOVCI – VUČEDOL – VUKOVAR

PLAN PUTOVANJA:

  • Polazak ispred zgrade Filozofskog fakulteta u 6,00 sati
  • Vinkovci – posjet Gradskom muzeju Vinkovci uz stručno vodstvo kroz stalni postav i obilazak aktualnih arheoloških lokaliteta
  • Vučedol – posjet Muzeju vučedolske kulture uz stručno vodstvo kroz stalni postav i obilazak arheološkog lokaliteta i parka Vučedol
  • Sotin – obilazak arheoloških lokaliteta i ručak u izletištu „Gondola“
  • Vukovar – posjet Gradskom muzeju Vukovar uz stručno vodstvo kroz stalni postav i obilazak grada
  • Povratak u Zagreb u večernjim satima

Cijena putovanja iznosi 250 kn po osobi, a u cijenu su uključeni prijevoz autobusom i ručak!

Ulaznice i stručno vodstvo u muzejima su besplatni! Prijave i uplate kod izv.prof. M. Burića (mburic@ffzg.hr) i doc. D. Roksandić (droksandi@gmail.com).

Obavijest o nastavi prof. dr. sc. Mirje Jarak

Nastavu iz kolegija Uvod u srednjovjekovnu arheologiju će u postojećem terminu utorkom u 11h do kraja semestra izvoditi asistentica Jana Škrgulja.

Nastavu iz kolegija Ranosrednjovjekovna plastika će u terminu ponedjeljkom u 11h do kraja semestra izvoditi prof. dr. sc. Krešimir Filipec.

 

 

Obavijest studentima o gostujućem predavanju

Profesorica Irena Lazar, dekanica Fakuteta za humanistične študije (Univerza na Primorskem, Kopar), održat će predavanje s temom „Staklarstvo kroz arheološka razdoblja“ u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine s početkom u 16h, preko Zoom platforme.

Predavanje je obvezno za studente koji slušaju kolegije Metode prirodnih znanosti u arheologiji te Geologija i mineralogija za arheologe. Svi ostali koji bi željeli slušati predavanje mogu se javiti i primiti Zoom pozivnicu.

Izv.prof. Zdravka Hincak Daris

Odgoda nastave

U ponedjeljak, 16. svibnja 2022. neće se održati nastava iz kolegija Ranosrednjovjekovna plastika (11h, A-018) zbog bolesti prof. dr. sc. Mirje Jarak.

 

 

Urednik/-ica studentskog časopisa Fragmenti – traži se

Dragi studenti,

tražimo novog UREDNIKA ili UREDNICU za naš studentski časopis Fragmenti.

Časopis Fragmenti je studentski časopis Odsjeka za arheologiju, Filozofskoga fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, u kojem svake godine objavljujemo radove studenata arheologije i srodnih disciplina. Časopis izlazi jednom godišnje, a ove smo godine tiskali već IX. broj. Sve brojeve, osim u fizičkome obliku u našoj knjižnici, možete pogledati i online na našoj stranici: Fragmenti – Časopis studenata Odsjeka za arheologiju FFZG (wordpress.com)

S obzirom na to da je kontinuitet rada časopisa izuzetno važan za našu studentsku arheološku zajednicu, važno ga je održavati svake godine te to zahtjeva i konstantno pomlađivanje uredništva.
Stoga ovim putem molimo sve zainteresirane studente (po mogućnosti preddiplomskoga studija arheologije) za rad u Uredništvu da nam se jave na e-mail: arheo.fragmenti@gmail.com

Veselimo se odazivu!
Uredništvo

Poziv na gostujuće predavanje dr. sc. Margarite Gleba

Pozivamo Vas na predavanje pod naslovom Eating, dressing, building in the past: archaeology of organic materials u srijedu 11. svibnja 2022.g. u 09:30, u dvorani Fond 1. Izlaganje će održati dr. sc. Margarita Gleba, docentica sa Sveučilišta u Padovi. Predavanje je organizirano u okviru istraživačkog projekta Stvaranje europskih identiteta – hrana, tekstil i metali u željeznom dobu između Alpa, Panonije i Balkana (IronFoodTexMet), (IP-2020-02-2371).