Arheološki muzej u Zagrebu – predavanje “From ritual papyri to tomb walls – Texts in the shaft tombs of priest Iufaa and general Menekhibnekau” – 12.09.2019. u 19.00 h

U četvrtak, 12. rujna 2019. u 19 h u Arheološkom muzeju u Zagrebu dr. sc. Renata Landgráfová održat će predavanje “From ritual papyri to tomb walls – Texts in the shaft tombs of priest Iufaa and general Menekhibnekau” u sklopu kulturnog programa Four seasons of Czech culture.

O temi predavanja: Predavanje će se usredotočiti na dva rituala, čiji su potpuni tekstovi prvi put otkriveni tijekom čeških istraživanja u Abusiru. Kraljevski ritual pročišćavanja zauzima cijeli sjeverni i dio istočnog zida Iufine grobnice, a popraćen je srodnim mitovima i ilustracijama. U ovom obliku tekst je jedinstven, iako je nepotpuna verzija rituala sačuvana na nekoliko stoljeća mlađem papirusu. Ritual balzamiranja s pripadajućim vinjetama zauzima polovicu južnog zida Iufine grobnice. Ritual u ovom obliku nije poznat u drugim izvorima, iako su neke vinjete sačuvane na omotima mumija.