Fragmenti

časopis studentskog kluba arheologa filozofskog fakulteta u zagrebubr. 1
godina I.
zagreb 2003.
ISSN 1334-9678

Impresum


Tekstovi

Uvodna riječ

Anketa.........Andrea Cukrov / Zoran Čučković
Budući da se i studenti i profesori na našem odsjeku žale na pomanjkanje kvalitetne međusobne komunikacije, odlučili smo provesti anketu u kojoj će obje skupine moći izraziti svoje poglede na studiranje na našem odsjeku. Izravno suočavanje na katedri ili u kabinetu pokazalo se neuspješno, ponajviše zbog osjećaja sputanosti ili straha od uspostavljenih institucionalnih ograda. Cilj nam je ispitati opću klimu koja vlada na studiju, bez ulaženja u konkretne probleme.

Tko je Homo sapiens?.........Davorka Radovčić
Toliko naglašavana odsutnost ikakve sličnosti neandertalske DNK sa suvremenim ljudskim genomom ne podupire model potpunog zatiranja neandertalaca iz našeg rodoslovlja, niti pobija model multiregionalnoga kontinuiteta i davnašnji politipizam arhaičnog čovjeka.

Ledeni čovjek.........Ante Paro
U rujnu 1991. godine dvoje alpinista otkrilo je u blizini Similaunskog ledenjaka u Otzaler alpama, u južnom Tirolu, na granici Austrije i Italije mrtvo tijelo na visini od 3200 m. U početku se mislilo da se radi o nesretnom alpinistu, ali je utvrđeno da je posrijedi arheološki nalaz. Austrijanci tijelo četiri dana nakon pronalaska premještaju na Sveučilište u Innsbrucku. Tamo dobiva popularni nadimak Ledeni čovjek ili Oetzi.

Goli grčki kipovi i njihova publika.........Zoran Čučković

Pompejski ljubavni grafiti.........Maja Šešelj
"Da osjećaš Amorov plam, kočijašu, požurio bi još više da vidiš Veneru. Volim mladog Venusta: molim te, podbodi [konja], krenimo. Pio si? Krenimo! Uzmi bič i ošini, prenesi me u Pompeje gdje je moja slatka ljubav!"
(CIL IV, 5092)

Burnum.........Marko Sinobad
Moguće je da se već iza 33. g. pr. Kr. počelo s privremenim utvrđivanjem zemljanim bedemima i rovovima. Do panonsko-ilirskog ustanka (6-9. g. poslije Krista) u Burnumu je boravila XX. rimska legija koju je, po premještanju u Germaniju, zamijenila XI. legija. Vjerojatno su vojnici XI legije, ne dugo po svom dolasku 9/10. g., započeli izgradnju stalnoga logora.

Čudesno srednjeg vijeka.........Krešimir Karlo
"Kada je piće bilo posluženo, vrlo neugodna muha zujala je oko pehara nastojeći da ogadi piće. Svećenik je odmahivao rukama više puta, ali nije mogao otjerati muhu, te shvati da je muha sredstvo Neprijateljevo. Prebacio je pehar u lijevu ruku i učinio znak križa desnom..."
(Grgur iz Toursa, 6. st.)

Priča o sudbini Lirove djece.........Ivana Galović
No, Oifa je bila pakosna i ljubomorna na djecu koju su svi neizmjerno voljeli. Jednoga ih je dana odvela na udaljeno jezero i nagovorila da se okupaju. Dok su plivali bacila je na njih čaroliju uz pomoć čarobnog štapa, što joj je bio dao neki druid…

Arheologija i ideologija.........Mladen Vojković
Ljubav politike i kulturne baštine danas je naročito u trendu u dijelu Europe koji se geografski, a i u kulturološkom smislu naziva Balkan. Ovdje znanstvena zanesenost ne poznaje granice, naročito one političke, pa se često u svojim interpretacijama zapliće u politička, tj. teritorijalna pitanja.

Rekognosciranje: što i kako?.........Zoran Čučković
To što se u studentskoj verziji rekognosciranje svodi na nekoliko izleta u prirodu i oduševljeno skupljanje hrbina keramike i kremena, ne znači da je to zabava za one koji bi se igrali istraživača; naprotiv, terenski pregled vrlo je važna i razvijena arheološka metoda. Prednost je takvog načina istraživanja smještanje ljudskih aktivnosti u geografski kontekst.

Studiranje u SAD-u.........Maja Šešelj
Ono što me se na samom početku najviše dojmilo je organiziranost nastave. Na prvom predavanju profesori podijele syllabus - program nastave i pregled tema (po datumima!) koje će se obrađivati do kraja semestra. Obavezno je navedena i literatura (poglavlja su također navedena uz datume) koju se kompletnu može bez problema kupiti ili posuditi.

Žirje, daleko i samo.........Toni Brajković
Iza mene je Gardun sa svojim deliričnim stanjima, i Danilo gdje mi je nepravedno oduzeta titula prvaka u hrvanju na sviježe pokošenoj travi, a ispred mene Žirje i put u nepoznato. Žirje je zadnji otok šibenskog arhipelaga s pogledom na otvoreno more...

Vijesti iz prapovijesti

[vrh stranice]
XHTML | CSS | © studentski klub arheologa ffzg