Fragmenti

časopis studentskog kluba arheologa filozofskog fakulteta u zagrebuvijesti iz prapovijesti

Najstarije novosti iz zemlje i
arheoloških slojeva
diljem svijeta


Šveđani višeg staleža odjeveni u Vikinge, Stockholm 1869 (Stockholms Stadtsmuseum)

KOMPOLJE - U omiljenim zimovalištu japodskih jantarnih magnata održana je modna revija proljeće/ljeto HaC 2-3. Poznati italski kreatori Gianni Certosi i Luigi de Veneto predstavili su novi horizont fibula a tre bottoni i vrlo popularnih zmijolikih fibula. Naravno, to je kolekcija koju će si moći priuštiti klijenti dubljeg džepa, pa je za očekivati da će majstori iz domaćih radionica uskoro izići sa svojim verzijama ovih modnih krikova jantarskih tajkuna, a koje će biti dostupne i onima slabije platežne moći.

VUČEDOL - Danas upravo završava već tradicionalni sajam »Tehnologija inovacija i difuzija; ususret svjetlijoj budućnosti Karpatske kotline«. Posebnu pažnju privukla je sportska verzija dvokolice Mercedes-Badena, Panonia IIb2, koja je još jedna potvrda uspješne suradnje karpatskih metalurških stručnjaka i badenskih inovatora.

GOMOLAVA - Na lokalnim županijskim izborima pobijedila je Vinča pred Starčevom sa sloganom »Ponosno u euro-anatolske integracije«. Pripadnici konzervativnog Starčevačkog Bloka ipak nisu zadovoljni procedurom glasanja. Pozivaju se, naime, na izvještaje određenih neovisnih promatrača u kojima se navodi lažiranje glasačke keramike. U pojedinim izbornim jamama, koje su iskopane isključivo za tu priliku, prilikom prebrojavanja glasačke keramike ustanovljen je određen broj komada starčevačke fakture, ali izglačan i zatamljen u vinčanskom stilu. Radi li se o naknadnom lažiranju, ili propustu organizatora u odabiru glasačkog materijala? U komentaru ovih optužbi vinčanska koalicija navodi proeuropski stav većine slobodnih promatrača, koji su mahom pripadnici LTK horizonta. »Otvaranje prema anatolskim tržištima, te otvaranje novih radnih mjesta u metalurgiji budućnost je ove zemlje. Nikakvi sitni interesi starčevačkih lidera ne mogu promijeniti odluke većine balkanske populacije«, kategorično je izjavio vinčanski glasnogovornik.

MILET - Nakon derbija između Keramičara iz Atene i domaćina Pomorca iz Mileta, koji je završio pobjedom 4:1 za domaćine, došlo je do manjeg okršaja između navijačkih skupina »Kerberi« iz Mileta i gostujuće »Falange«. Oni najborbeniji okršaj su nastavili na ulicama u blizini agore. Sukob je počeo dobacivanjem uobičajenih navijačkih psovki; »malo vas je, malo vas je...«, »ženoljupci« i sl., nakon čega je uslijedilo gađanje sandalama i uljanicama. Gosti iz Atene uskoro su se okomili na skulpture na agori i prevrtanje dvokolica. Poštenu cijenu za barbarsko ponašanje platio je Demosten D (17), koji je zaradio višestruki prijelom noge. Mladić se popeo na kip Afrodite Gologuze, te opscenim psovkama, dobacivanjem i prostačkim gestama stao provocirati okolne građane. Uskoro su ga razjareni »Kerberi« nasilno skinuli sa skulpture i pošteno ga izbatinali. Nadamo se da će ovaj incident ozbiljno shvatiti organizatori slijedeće utakmice u Sparti, koja je, nažalost, odavno poznata po huliganizmu. f

[vrh stranice]XHTML | CSS | © studentski klub arheologa ffzg