IZLOŽBA- „Umjetnost u Znanosti – arheološki crtež Krešimira Rončevića“

Izložba „Umjetnost u Znanosti – arheološki crtež Krešimira Rončevića“ druga je izložba kojom obilježavamo 10. obljetnicu smrti profesionalnog arheološkog crtača i slikara Krešimira Rončevića (1949.- 2014.), iznimnog stručnjaka koji je nakon više od četiri desetljeća likovnog stvaralaštva u arheologiji za sobom ostavio bogat crtački opus koji demonstrira kako granica između znanstvenog i umjetničkog crteža može biti iznimno tanka.

Karijeru je izgradio djelujući na Institutu za arheologiju u Zagrebu, te kasnije na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je kroz nastavu postavio temelje novoj generaciji arheologa crtača. Zahvaljujući velikoj crtačkoj vještini ostvaruje suradnju s mnogim arheolozima diljem Hrvatske.

Izradio je tisuće arheoloških crteža iznimne preciznosti i jasnoće, prepoznatljivog crtačkog rukopisa, između ostalog i cjelokupnu nacrtnu dokumentaciju brončane skulpture Apoksiomena. Primijenjenim crtežom bavio se i izvan arheologije te ostvaruje višekratnu suradnju s drugim fakultetskim odsjecima, poput Odsjeka za psihologiju i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osmislio je brojna idejna rješenja za plakate i naslovnice knjiga, ilustracije i rekonstrukcije za izložbe i stalne postave te znanstvene i stručne publikacije.

Na izložbi je predstavljen izbor Rončevićevih arheoloških crteža, likovnih rješenja za naslovnice knjiga i plakate te radovi njegovih nekadašnjih studenata, a danas istaknutih hrvatskih arheologa.

Trajanje izložbe 14.- 31. listopada 2024.

AULA KNJIŽNICE FILOZOFSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Organizacija izložbe: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arheološki muzej u Zagrebu

Autorica izložbe: Martina Rončević

Koordinacija izložbe: Jacqueline Balen, Ina Miloglav, Martina Rončević

Redaktura: Ana Grabundžija

Lektura: Mirta Jambrović

Oblikovanje i priprema za tisak: Srećko Škrinjarić

Izložba je financirana sredstvima Odsjeka za arheologiju i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.