Posjet izložbi

HUNI, AVARI, MAĐARI

I DRUGI KONJANIČKI NARODI U EUROPI

(REITERNOMADEN IN EUROPA)

 DVORAC SCHALLABURG / MELK – (AUSTRIJA)

4. 11. 2022.

Kao što smo i obećali, obavještavamo vas o putovanju na izložbu Reiternomaden u Schallaburgu. 🐎

Katedra za Opću srednjovjekovnu i nacionalnu arheologiju, Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu ogranizira putovanje u Austriju.

Plan putovanja:

Polazak ispred Filozofskog fakulteta 4. 11. 2022. (petak) u 5 sati ujutro.

Dolazak u Schallaburg (Austrija) oko 11 sati. Posjet izložbi Konjanički narodi u Europi (Reiternomaden in Europa). Izložba Konjanički narodi u Europi vodi nas u povijest i arheološku ostavštinu Huna, Avara, Bugara, Mađara,… Izložba je utemeljena na najnovijim znanstvenim spoznajama, s izvanrednim izlošcima te po prvi put nudi komparativni prikaz ranosrednjovjekovnih kultura, koje su unatoč brojnim paralelama, pokazivale i znatne razlike u svojim strukturama, običajima i naslijeđu. Na izložbi se može vidjeti najraznovrsniji materijal iz mnogih nacionalnih muzeja i zbirki iz središnje i istočne Europe. Na jednom mjestu mogu se vidjeti najznačajniji predmeti koji su obilježili navedene narode i cijelu epohu.

Oko 14 h polazak prema središtu grada Melka. Slobodno vrijeme za razgledavanje mjesta i posjet jednom od najstarijih benediktinskog samostana, Opatiji Melk (Stift Melk) – (fakultativno). Riječ je o najpoznatijem samostanu u Austriji, koji je izgrađen na impresivnoj stijeni na Dunavu koja je u kontinuitetu naseljena od brončanog doba do danas.

Povratak u Zagreb oko 18 h. Dolazak u Zagreb očekuje se oko ponoći.

Cijena putovanja: 319,00 KN (42,39 EUR) (potrebno je uplatiti do  27. 10.)

+ ulaznica za izložbu: 10,00 EUR

(Ulaznica za razgled benediktinskog samostana: 6.50 EUR (prema želji)

Rok za uplate: 27.10.2022. u sobi F-17 (Jana Škrgulja, Petra Nikšić) – radnim danom od 9-12 h.