Studentski klub arheologa Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

mapa sadržaja •• english siteprojekti

Totalno ouT - Odjevni predmeti arheoloških razdoblja

Kao rezultat jednogodišnjeg rada članova Studentskog kluba arheologa, premijerno je 27. travnja 2004. godine u Klubu SC, Studentskog centra u Zagrebu održana revija odjevnih predmeta arheoloških razdoblja pod nazivom «Totalno ouT». Tom je prilikom predstavljeno dvanaest odjevnih predmeta: odjevni predmet neandertalca, dvije nošnje iz vremena neolitika, nošnja vučedolske kulture, japodska i keltska nošnja, nošnje Grka i Rimljana, nošnja iz vremena ranog kršćanstva, slavenska i starohrvatska nošnja.
Revija je u svibnju 2004. godine održana i na 7. Međunarodnom festivalu mladeži Mediterana u Antalyi, u Republici Turskoj gdje su članovi Studentskog kluba arheologa arheologiju u Hrvatskoj i hrvatsku arheološku i kulturnu baštinu predstavili studentima i mladima iz svih krajeva svijeta. Tijekom 2004. godine održana je, između ostalog, i u Udruzi za razvoj i promociju stvaralaštva-Vision, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, na proslavi Dana Filozofskog fakulteta na kojoj je nagrađena priznanjem «Franjo Marković» te povodom proslave Dana Sveučilišta u Zagrebu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Odjevne predmete su prema crtežima Željka Matuška, nastalim na osnovi postojećih rekonstrukcija iz arheološke literature, izradile Sara Popović, Ana Franjić, Vesna Zmaić i Filomena Sirovica. Ivana Galović je napravila nakit, Bojan Braun vojničku opremu, a Lana Dražić je oblikovala projekciju koja prati reviju i katalog. Projekcija daje kronološki pregled najznačajnijih hrvatskih arheoloških nalazišta, nalaza i kulturnih spomenika od paleolitika do srednjeg vijeka te smješta odjevne predmete u određeni ambijent i vremensko razdoblje, a cijeli program prate glazba i tekst.
Projekt je realiziran u suradnji s profesorima s Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zatim uz pomoć djelatnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Muzeja brodskog Posavlja te u suradnji sa studentima Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i sa studentima restauracije s Akademije likovnih umjetnosti.

Bogato arheološko i kulturno naslijeđe Hrvatske predstavljeno odjevnim predmetima s jedne strane prikazuje veliku raznolikost kultura te kulturnih i etničkih grupa koje su živjele na ovom prostoru, ali u isto vrijeme odražava kontinuitet u čovjekovom razvoju te otkriva jedinstvo među različitim kulturama. Projekt je nastao u želji da hrvatsku arheološku baštinu predstavimo izvan stručnih i znanstvenih krugova. Nastao je s ciljem, ne da postane potpuna i konačna prezentacija odjevnih predmeta, već poticaj za buduća istraživanja i prijedlog načina njihove prezentacije te s namjerom da rad na ovom projektu pomogne studentima da steknu nova teoretska znanja i iskustvo u primijenjenoj arheologiji i da ih potakne na aktivno sudjelovanje u radu Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

neandertalac (srednji paleolitik)
neandertalac (srednji paleolitik)
neolitik
neolitik
vučedolska kultura (eneolitik)
vučedolska kultura (eneolitik)
brončano doba
brončano doba
Japodkinja (željezno doba)
Japodkinja
(željezno doba)
Kelt (željezno doba)
Kelt
(željezno doba)
           
Grkinja
Grkinja
rimski vojnik
rimski vojnik
rano kršćanstvo
rano kršćanstvo
Slavenka
Slavenka
hrvatski dostojanstvenik
hrvatski dostojanstvenik
 

galerija slika >>>

Kontakt:
Filomena Sirovica
e-mail: fs0zg[at]yahoo.com
tel: 091/557-2921

 
XHTML | CSS | CC | web održava: Andrea | pristupačnost | © 2005-2007 S.K.A. | Opera