Studentski klub arheologa Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

mapa sadržaja •• english siteprojekti

Studentska arheološka konferencija - StArKo 2009.

Studentski klub arheologa (SKA) Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira studentsku arheološku konferenciju „Ratnik za života i smrti“ koja će se održati od 26. veljače do 1. ožujka 2009. u Gradu Mladih u Zagrebu.  

Osnovna tema konferencije je ratnik, jedna od najvažnijih karika svakog društva kojeg možemo sagledati iz raznih aspekata. Tema je vrlo zahvalna s arheološkog stajališta jer obuhvaća dug vremenski period (od ratnika-lovca u paleolitiku do teško oklopljenog viteza u srednjem vijeku) i nije usko vezana uz arheološku struku zbog mogućnosti povezivanja s drugim humanističkim znanostima kao što su povijest, etnologija, filozofija ili antropologija.

Mogućnosti koje se otvaraju za seminare i radionice su praktički neiscrpne: od prikaza i izrade oružja i opreme kroz sva vremenska razdoblja do sagledavanja i kompariranja pojedinih segmenata ratničkog života. Za temu je usko vezan i sam pojam „rata“ koji vrlo iscrpno može biti obrađen u seminarima studenata ostalih humanističko-društvenih znanosti. Analogije i podudaranja u oružju i ratničkoj opremi te u osnovnim konceptima ratovanja nisu isključivo horizontalna već pronalaze ustaljene sheme funkcioniranja u svim vremenskim razdobljima. Komparacija tih podudarnosti bi trebala biti idejni pokretač konferencije. Opseg ponuđene teme omogućit će zainteresiranim studentima sudjelovanje u radu konferencije putem praćenja predavanja, izlaganja ili sudjelovanja u radionicama.

Cilj ovog međunarodnog susreta studenata arheologije je razviti suradnju na regionalnoj razini i stvoriti suradnju mladih budućih stručnjaka stvarajući platformu za budući znanstveni konstruktivni dijalog i razmjenu znanja, poticanje studentskih projekata, formalno i neformalno umrežavanje mladih znanstvenika u regiji te promicanje koncepta slobodnog protoka informacija.

Službeni jezici konferencije: hrvatski i engleski.

 

novosti i korisne informacije

sponzori

projektna dokumentacija (hr)

prijavnica

plakat

raspored

slike s lokacije održavanja konferencije - Grad mladih

 
XHTML | CSS | CC | web održava: Pavle | pristupačnost | © 2005-2009 S.K.A. | Opera