Knjiga „Uvod u arheologiju ranoga srednjeg vijeka“ prof. dr. sc. Mirje Jarak

Sa zadovoljstvom predstavljamo knjigu „Uvod u arheologiju ranoga srednjeg vijeka“ prof. dr. sc. Mirje Jarak!

Na dvjestotinjak stranica obrađuju se kompleksne teme vezane za različite tipove ranosrednjovjekovnih materijalnih ostataka, a koje se obrađuju u zasebnim poglavljima o grobljima i grobnim nalazima, arhitekturi i naseljima. Svaka od tema razmatra se na relevantnim i često znamenitim europskim primjerima, no glavni naglasak ipak je stavljen na arheološku građu iz Hrvatske, ponajviše Dalmacije i njenog zaleđa. Na taj način se osnovna pitanja ranosrednjovjekovne europske arheologije promatraju iz hrvatske perspektive, stoga je ova sinteza od posebne vrijednosti upravo za studente arheologije koji su morali posezati za sličnim izdanjima stranih autora koja nisu u potpunosti odgovarala njihovim potrebama. Knjiga zapravo i proizlazi iz autoričina dugogodišnjeg održavanja nastave na prijediplomskom i diplomskom studiju arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U prvom poglavlju obrađuju se tipovi groblja, kronologije izabranih lokaliteta, pitanja pogrebnog ritusa s osvrtom na antiku, a na njega se nastavlja poglavlje o stilovima ukrašavanja metalnih predmeta. Slijedi poglavlje o kristijanizaciji u ranome srednjem vijeku unutar kojeg se iznose povijesni podaci o njenom tijeku kod Germana i Slavena te se naglašava uloga misionara, u prvom redu benediktinaca. Na ovu temu nadovezuje se poglavlje o crkvenoj arhitekturi i skulpturi u kojem se, uz primjere iz ranosrednjovjekovne Hrvatske, daje osvrt na asturijsku, mozarapsku, karolinšku, otonsku i velikomoravsku arhitekturu. Određena pozornost posvećena je i ranoromaničkoj arhitekturi s područja Pireneja, Francuske, Njemačke, Italije te, naravno, Hrvatske. Posljednje poglavlje tiče se arheologije gradova i naselja u kojem se ističu pojedina europska nalazišta, poput nedavnije istraženih ranosrednjovjekovnih naselja u Italiji i Danskoj. Tekst je na hrvatskom jeziku, a prati ga mnoštvo ilustracija u boji.

Knjiga je financirana potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za izdavanje znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika, a izdana je u nakladi FF Pressa, izdavačke službe Filozofskog fakulteta u Zagrebu.