Posjet izložbi “Reiternomaden in Europa: Hunnen, Awaren, Bulgaren, Ungarn” i benediktinskom samostanu Melk u Austriji

U petak, 4. studenog 2022. godine, u okviru stručnog izleta koji je organizirala Katedra za opću srednjovjekovnu i nacionalnu arheologiju, studenti su posjetili izložbu „Reiternomaden in Europa: Hunnen, Awaren, Bulgaren, Ungarn“ u dvorcu Schallaburg i benediktinski samostan Melk u Austriji.
Izložena arheološka građa, koju čine vrijedni i luksuzni nalazi, dolazi iz više nacionalnih i regionalnih muzeja iz središnje i istočne Europe (Magyar Nemzeti Múzeum, Kunsthistorisches Museum, Staatliche Museen zu Berlin, Römisch-Germanisches Museum der Stadt Köln, Natsionalen arkheologicheski institut s muzeĭ u Bugarskoj itd.), a karakteristična je za Hune, Avare, Bugare i Mađare. Nalazi su to s kojima se studenti upoznaju tokom studija na kolegijima iz srednjovjekovne arheologije, stoga im je posjet izložbi pružio jedinstvenu priliku da ih vide na jednom mjestu i uz vodstvo prof. dr. sc. Krešimira Filipca. Izložba posjetitelje upoznaje i s nomadskim načinom života i ratovanja.
Nakon izložbe posjetili su i benediktinski samostan Melk uz stručno vodstvo. Studenti su mogli čuti o bogatoj povijesti ovog impresivnog samostana na obali Dunava, prošetati Carskim krilom, knjižnicom i samostanskom crkvom.