Posjet izložbi “Reiternomaden in Europa: Hunnen, Awaren, Bulgaren, Ungarn” u dvorcu Schallaburg i benediktinskom samostanu Melk u Austriji

Kao što smo obećali, obavještavamo vas o putovanju na izložbu Reiternomaden u dvorcu Schallaburg i benediktinskom samostanu u Melku.
 
Plan putovanja:
 
Polazak ispred Filozofskog fakulteta 4. 11. 2022. (petak) u 5 sati ujutro.
 
Dolazak u Schallaburg (Austrija) oko 11 sati. Posjet izložbi Konjanički narodi u Europi (Reiternomaden in Europa). Izložba Konjanički narodi u Europi vodi nas u povijest i arheološku ostavštinu Huna, Avara, Bugara, Mađara… Izložba je utemeljena na najnovijim znanstvenim spoznajama, s izvanrednim izlošcima te po prvi put nudi komparativni prikaz ranosrednjovjekovnih kultura, koje su unatoč brojnim paralelama, pokazivale i znatne razlike u svojim strukturama, običajima i naslijeđu. Na izložbi se može vidjeti najraznovrsniji materijal iz mnogih nacionalnih muzeja i zbirki iz središnje i istočne Europe. Na jednom mjestu mogu se vidjeti najznačajniji predmeti koji su obilježili navedene narode i cijelu epohu.
 
Oko 14 h polazak prema središtu grada Melka. Slobodno vrijeme za razgledavanje mjesta i posjet jednom od najstarijih benediktinskog samostana – Stift Melk (fakultativno). Riječ je o najpoznatijem samostanu u Austriji koji je izgrađen na impresivnoj stijeni uz Dunav, koja je u kontinuitetu naseljena od brončanog doba do danas.
 
Povratak u Zagreb oko 18 h. Dolazak u Zagreb očekuje se oko ponoći.
 
Cijena putovanja: 319,00 KN (42,39 EUR) (potrebno je uplatiti do 27. 10.)
+ ulaznica za izložbu: 10,00 EUR za odrasle / 3,50 EUR za studente
+ ulaznica za razgled benediktinskog samostana: 6.50 EUR (fakultativno)
 
Rok za uplate: 27.10.2022. u sobi F-17 (Jana Škrgulja, Petra Nikšić) – radnim danom od 9-12 h.