Fragmenti

časopis studentskog kluba arheologa filozofskog fakulteta u zagrebuvijesti iz prapovijesti
autor: Zoran Čučković

Vindija - "Dolje tehnokrati!", "Tehnologija vas ne čini boljim ljudima!", samo su neke od brojnih parola koje su se mogle čuti na mirnom prosvjedu nezaposlenih neandertalaca održanom povodom uvođenja novog sustava zapošljavanja. Radi se o problemu usvajanja gornjopaleolitičke industrije sječiva koja je zbog sve brojnije populacije došljaka iz Afrike postala jednom od najperspektivnijih grana gospodarstva širom Europe. Problem nije nov, poznata je iznimno slaba uspješnost programa obučavanja starosjedilaca, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati uvođenjem spornih testova inteligencije koji su najavljeni kao kvalifikacija za zapošljavanje. Neandertalska Liga, udruga za očuvanje kulturne raznolikosti u kojoj su okupljeni pripadnici obiju populacija, proglasila je testove kulturalno pristranima čak i prije nego što su ih dobili na uvid. Njihov je glavni argument nesudjelovanje Neandertalaca ne samo u izradi testova, već i u strukturama koje odlučuju o problemima čitave zajednice. S druge strane, inicijatori novog programa navode primjere kvalitetne akultracije na Zapadu, između ostalog i poznati Chatelperron. Čini se da je problem uspješnog suživota ovih genotipova još uvijek daleko od rješenja.

Baierdorf-Velatice - Poznata međunarodna korporacija UNF (Urnenfelder&co) najavila je pokretanje opsežnog sudskog postupka zbog zloupotrebe svog poznatog logotipa, popularnih "patkica" te neovlaštenog kopiranja svojih proizvoda po radionicama od Baltika do Sredozemlja. Ta tvrtka, koja svoj uspjeh zahvaljuje inventivnoj dizajnerskoj ambalaži alkoholnih pića, samo je jedna od brojnih kompanija koje se zbog nekontroliranog kopiranja proizvoda u "divljim radionicama" nalaze pred stečajem.

Dubravice, Kašić - Problem slavenskih turista koji se odbijaju vratiti u Bijelu Hrvatsku zbog neučinkovitosti bizantinskih pravosudnih organa u pronalaženju njihovih sedmero nestalih suplemenika, prijeti prerastanjem u incident. Sedmero turista (petero muškaraca i dvije žene), kako doznajemo, pripadaju plemenu Hrvata. Posljednji put su viđeni u pratnji turističkog vodiča neimenovane avarske turističke agencije kako odlaze na popularni vidikovac s kojeg puca pogled na Jadransku obalu. Njihovi suplemenici su u znak protesta odlučili ostati na bizantskom upravnom području sve do konačnog razrješenja slučaja. Situaciju dodatno pogoršava nezadovoljstvo Hrvata bizantskim ugostiteljima, za koje tvrde da se prema njima odnose kao prema gostima drugog reda.

[vrh stranice]XHTML | CSS | © studentski klub arheologa ffzg