Fragmenti

časopis studentskog kluba arheologa filozofskog fakulteta u zagrebumeđunarodni susret studenata arheologije u ljubljani

autor: Maja Miše

U povodu osamdesete obljetnice Odsjeka za arheologiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, održana je 21. travnja 2004. godine prigodna svečanost na koju su pozvani predstavnici Odsjeka za arheologiju i udruga studenata arheologije iz Budimpešte, Beča, Graza, Innsbrucka, Trsta, Udina, Zadra, Beograda i Zagreba. Cilj susreta bio je upoznavanje s programima studija arheologije na pojedinim sveučilištima, upoznavanje sa studentskim organizacijama i njihovim radom te poticanje na suradnju između studenata arheologije s različitih fakulteta. Odsjek za arheologiju s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavili su pročelnica odsjeka prof. dr. Mirjana Sanader i prof. dr. Aleksandar Durman, a od studenata (trojka uvijek spremna za avanturu) Ivana Stanković, Sanja Žižić i moja malenkost. Uz nas, pozivu u metropolu Slovenije odazvali su se i kolege iz Zadra. Mora se priznati kako su se kolege iz Slovenije potrudile da svečanost bude na visokoj razini. Evo jednog podsjetnika: jeste li znali da je prošle godine Odsjek za arheologiju Filozofskog Fakulteta u Zagrebu slavio 110-tu obljetnicu?!
Nakon službenog uvoda bio bi red upoznati vas i s osobnim dojmovima o događanjima u deželi. U Ljubljanu smo stigle u ranim jutarnjim satima i najprije smo, kao prave studentice, ispitale stanje ljubljanskih kavica. Oko 10.30 slijedilo je upoznavanje s našim domaćinima, ljubljanskim studentima i organizatoricom skupa Anom Goljan, na još jednoj duuugoj kavi. Glamurozna svečanost obljetnice počela je oko 11 sati u središnjoj dvorani secesijske zgrade koja se nalazi na Kongresnom trgu i sjedište je Univerze, odnosno Sveučilišta. Nakon govora rektora, dekana i profesora, s kratkim repertoarom nastupio je i najbolji slovenski mješoviti zbor. Nakon ceremonije, profesori i drugi ugledni uzvanici povukli su se na domjenak, a mi, studenti, otišli smo s našim domaćinima i kolegama iz Zadra u razgledavanje arheoloških i povijesnih znamenitosti Ljubljane. Laganom šetnjom stigli smo na Vič, predio Ljubljane gdje je smještena zgrada Odsjeka za arheologiju zajedno s Odsjekom za etnologiju i Odsjekom za kulturnu antropologiju. Nakon što smo se okrijepili keksima, sokom i, naravno, kavom započelo je ono zbog čega smo i došli: susret studenata arheologije otvorili su domaćini predstavljanjem svog odsjeka i kluba studenata.
Studij arheologije u Ljubljani prilično se razlikuje od studija u Zagrebu i u Zadru. Naime, u Ljubljani je studij arheologije isključivo jednopredmetan. Prve dvije godine studija slušaju se tzv. opći kolegiji, a na 3. i 4. godini svakom se studentu pruža mogućnost odabira pojedine grupe kolegija, odnosno, biraju se svi kolegiji iz jednog arheološkog razdoblja-prapovijest, antika i srednji vijek, ali u kombinaciji s pojedinim kolegijima iz preostala dva razdoblja. Terenska nastava obavezna je na sve četiri godine studija, s time da je za studente prve godine obavezna terenska nastava rekognosciranje, a za studente viših godina iskopavanje. Studenti mogu sami birati na kojem će od ponuđenih lokaliteta odraditi praksu. "Študensko arheološko društvo" je udruga u kojoj su okupljeni studenti arheologije u Ljubljani, a u sklopu koje organiziraju arheološke kampove na raznim lokalitetima u Sloveniji. Kampovi traju po nekoliko dana, a sastoje se od rekognosciranja, predavanja, izrade keramičkih posuda i, naravno, puno zabave.
I studenti iz Zadra su nas upoznali s radom svog odsjeka pa smo tako saznale da se u Zadru arheologija studira isključivo dvopredmetno, iako je u planu uvođenje jednopredmetnog studija.
Program studija ne razlikuje se bitno od studija na našem Odsjeku, osim što je terenska nastava obavezna za sve studente, a odrađuje se na trećoj i četvrtoj godini. Nedostatak je taj što je terenska nastava uvijek u svibnju kada većina studenata sprema ispite te ne stigne biti i na terenu i na fakultetu. Studenti su, također, organizirani u klubu studenta, a naknadno sam saznala da je u lipnju izišao i prvi broj njihovog časopisa "Serilia".
Mi smo bili posljednji (šlag na kraju) i ponosno smo predstavili naš odsjek i S.K.A. (Studenski klub arheologa). Prezentacijom u PowerPointu prikazali smo kako izgleda studij arheologije u Zagrebu (neki studenti su se iskazali kao pravi manekeni) i čime se bavi naša studentska udruga. Ne moram vam ni reći da smo bili najbolji! Ipak, naša studentska udruga jedina ima vlastite projekte, nastale isključivo na inicijativu studenata! Ali, nećemo se previše hvaliti niti previše duljiti! Za sve studente arheologije u Zagrebu koje nisu bili upoznati sa radom S.K.A., prezentaciju smo ponovili tijekom predavanja (ovom prilikom zahvaljujemo prof. Sanader i prof. Milićević-Bradač na vremenu i strpljenju).
No, vratimo se ponovno u Ljubljanu. Nakon službenog dijela susreta, naši ljubazni domaćini odveli su nas na ručak u obližnji restoran u kojem se može jesti na studentske bonove. Nakon uzbudljivog dana, a prije noćnog života, trebalo se odmoriti pa smo otišli u hostel "Celica" u kojem smo bili smješteni. "Celica" je inače bivši ljubljanski zatvor preuređen u omladinski hostel, tako da ime u potpunosti odgovara prostoru. Noćni život Ljubljane je prilično uzbudljiv, pogotovo ako ste u društvu šarmantnih kolega iz Zadra, Ivana i Damira. U istom ritmu nastavili smo i sljedećeg dana propustivši čak dva vlaka za Zagreb, ali o tome na nekom drugom mjestu. Sve u svemu, susret studenata arheologije u Ljubljani bio je vrlo zanimljiv i, po mom mišljenju, trebao bi se ponoviti, možda u našoj organizaciji. Dakle, kolege iz Slovenije su započeli, a sada je na nama da nastavimo ovu i simpatičnu i zabavnu, ali, prije svega, uistinu potrebnu suradnju. f

[vrh stranice]XHTML | CSS | © studentski klub arheologa ffzg