Fragmenti

časopis studentskog kluba arheologa filozofskog fakulteta u zagrebutotalno out - odjevni predmeti arheoloških razdoblja

autor: Filomena Sirovica

Bogato arheološko i kulturno naslijeđe Hrvatske predstavljeno odjevnim predmetima s jedne strane prikazuje veliku raznolikost kultura te kulturnih i etničkih grupa koje su živjele na ovom prostoru, ali u isto vrijeme odražava kontinuitet u čovjekovom razvoju te otkriva jedinstvo među različitim kulturama.

 

Kao rezultat jednogodišnjeg rada članova Studentskog kluba arheologa, premijerno je 27. travnja 2004. godine u Klubu SC, Studentskog centra u Zagrebu održana revija odjevnih predmeta arheoloških razdoblja pod nazivom "Totalno ouT". Tom je prilikom predstavljeno dvanaest odjevnih predmeta: odjevni predmet neandertalca, dvije nošnje iz vremena neolitika, nošnja vučedolske kulture, japodska i keltska nošnja, nošnje Grka i Rimljana, nošnja iz vremena ranog kršćanstva te slavenska i starohrvatska nošnja. Revija je u svibnju 2004. godine održana i na 7. Međunarodnom festivalu mladeži u Antalyi, u Republici Turskoj gdje su članovi Studentskog kluba arheologa arheologiju u Hrvatskoj i hrvatsku arheološku i kulturnu baštinu predstavili studentima i mladima iz svih krajeva svijeta. Tijekom 2004. i 2005. godine održana je, između ostalog, i u Udruzi za razvoj i promociju stvaralaštva-Vision, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, na proslavi Dana Filozofskog fakulteta na kojoj je nagrađena priznanjem "Franjo Marković", povodom proslave Dana Sveučilišta u Zagrebu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te u Muzeju Moslavine u Kutini, a sudjelovali smo i u organizaciji otvorenja Staze kneževa u Parku prirode Žumberak.
Odjevne predmete su prema crtežima Željka Matuška, nastalim na osnovi postojećih rekonstrukcija iz arheološke literature, izradile Sara Popović, Ana Franjić, Vesna Zmaić i Filomena Sirovica. Ivana Galović je napravila nakit, Bojan Braun vojničku opremu, a Lana Dražić je oblikovala projekciju koja prati reviju i katalog. Projekcija daje kronološki pregled najznačajnijih hrvatskih arheoloških nalazišta, nalaza i kulturnih spomenika od paleolitika do srednjeg vijeka te smješta odjevne predmete u određeni ambijent i vremensko razdoblje, a cijeli program prate glazba i tekst.


Sl. 1. Susretali su se samo na bojnom polju, rimski legionar i strašni Kelt (foto: Filip Beusan)

Ostvarenje projekta omogućili su Gradsko poglavarstvo grada Zagreba, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i tvrtka Strojomat d.o.o. Realiziran je u suradnji s profesorima s Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zatim uz pomoć djelatnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Muzeja brodskog Posavlja te u suradnji sa studentima Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i sa studentima restauracije s Akademije likovnih umjetnosti.


Sl. 2. Brončanodobni umjetnik u trenutcima inspiracije

Bogato arheološko i kulturno naslijeđe Hrvatske predstavljeno odjevnim predmetima s jedne strane prikazuje veliku raznolikost kultura te kulturnih i etničkih grupa koje su živjele na ovom prostoru, ali u isto vrijeme odražava kontinuitet u čovjekovom razvoju te otkriva jedinstvo među različitim kulturama.
Projekt je nastao u želji da hrvatsku arheološku baštinu predstavimo izvan stručnih i znanstvenih krugova. Nastao je s ciljem, ne da postane potpuna i konačna prezentacija odjevnih predmeta, već poticaj za buduća istraživanja i prijedlog načina njihove prezentacije te s namjerom da rad na ovom projektu pomogne studentima da steknu nova teoretska znanja i iskustvo u primijenjenoj arheologiji i da ih potakne na aktivno sudjelovanje u radu Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. f


Sl. 3. Neolitski pastir i najstariji čovjekov prijatelj


Sl. 4. Japodkinja na Velebitskim pašnjacima (foto: Filip Beusan)

[vrh stranice]XHTML | CSS | © studentski klub arheologa ffzg