Predavanja Dr. Margarite Glebe i Dr. Manuela Fernández-Götza

Pozivamo Vas na predavanja Dr. Margarite Glebe i Dr. Manuela Fernández-Götza koja će se održati u sklopu projekta „Monumetalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin“  (akronim: Iron-Age-Danube, kod projekta: DTP1-1-248-2.2) sufinanciranog iz sredstava Europske Unije (Europskog fonda za regionalni razvoj).

Organizatori predavanja su Arheološki muzej u Zagrebu, Institut za arheologiju, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Hrvatsko arheološko društvo te Odjel za arheologiju i etnologiju Matice Hrvatske

Predavanje dr. Margarite Glebe pod nazivom „Archaeological textiles and what we can learn from them“ održat će se u četvrtak, 27. 04. 2017. u 12.00 sati Arheološkom muzeju u Zagrebu (velika dvorana).

Dr. Margarita Gleba glavna je istraživačka suradnica na Institutu McDonald za arheološka istraživanja Sveučilišta u Cambridgeu te voditeljica projekta “Production and Consumption of Textiles in the mediterranean from 1000 to 500 BCE” financiranog od strane Europskog istraživačkog vijeća. Predavala je na mnogim europskim i američkim sveučilištima poput Sveučilišta Cambridge, Sveučilišta u Lundu, Sveučilišta u Kopehagenu te Sveučilišta Rutgers i Bryn Mawr. Koordinatorica je MA modula Textile Archaeology na UCL-u u sklopu kojeg održava niz kolegija. Autorica je i urednica niza publikacija od kojih važnije uključuju: Textile Production in Pre-Roman Italy (Oxford 2008), Making Textiles in Pre-Roman and Roman Times: People, Places, Identities (Oxford 2013), Textiles and Textile Production in Europe from Prehistory to AD 400 (Oxford 2012) te Communicating Identity in Iron Age Italic Communities (Oxford 2011).

Predavanje dr. Manuela Fernández-Götza pod nazivom „Europe’s oldest cities: the emergence of urbanism in the Iron Age“ održat će se u utorak, 02. 05. 2017. u  18.00 sati u prostorima Matice Hrvatske u Zagrebu.

Dr. Manuel Fernández-Götz je predavač na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta u Edinburghu, član izvršnog odbora Europske udruge arheologa te dobitnik nagrade Philip Leverhulme za arheologiju u 2016. godini. Autor je više od 130 publikacija o društvima željeznog doba u srednjoj i zapadnoj Europi, o arheologiji identiteta te o arheologiji rimskih osvajanja. Važnije objave uključuju monografiju Identity and Power: The Transformation of Iron Age Societies in Northeast Gaul (Amsterdam 2014), te knjige Paths to Complexity: Centralisation and Urbanisation in Iron Age Europe (Oxford 2014) i Eurasia at the Dawn of History: Urbanization and Social Change (New York 2016) na kojima je radio kao urednik. Bio je voditelj arheoloških istraživanja na nalazištima Heuneburg (Njemačka), Ardoch (Škotka) i Monte Bernorio i Huerta Varona (Španjolska).